Renaturacja białka

Katalog znalezionych fraz

Kocham!

Temat: Denaturacja
"helisa" <hel@mts.com.plschreibnął(ęła): Co sprawia, ze bialka o bardziej skomplikowanej budowie nie moga ulec renaturacji? Tak na "zdrowy rozum" wydaje mi się, że mniejsze jest prawdopodobieństwo samorzutnego odtworzenia bardziej skomplikowanej struktury trzeciorzędowej białka o dłuższym łańcuchu, niż tej mniej skomplikowanej. To chyba tak jak układanie puzzli - łatwiej ułożyć te składające się z 20 elementów niż te z 500.
Źródło: topranking.pl/1815/16,denaturacja.php



Temat: dlaczego bialko sie nie scina
Katharsis <harp@plus.ds14.agh.edu.plnapisał(a) w artykule : Dlaczego bialko mleka sie nie scina podczas gotowania ??? : Strasznie mnie to nutrtuje Ścina się ścina, tylko nie sieciuje. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że denaturacja białka jawi się nam jako coś, co powstaje z jaja po ugotowaniu na twardo. Normalnie są to zmiany w ułożeniu przestrzennym aa w białku. Gdyby tak było jak piszesz nie dawałoby się prowadzić badań nad denaturacją i renaturacją. Wytrącałby się glut z którym nie dało by się nic zrobić. W niektórych warunkach (odpowiednie pH, temperatura, jony...) zdenaturowane białko łączy się w ogromne ... to się nim staje. Jeśli już mówimy o denaturacji białek, to czy czyta tę listę ktoś kto ma doświadczenia z usuwaniem jonów Me++ (chodzi mi o usuwanie za pomocą chelatorów). Obecnie stosuję EDTA. Metody nie mogą być zbyt drastyczne tak by białko udało się reaktywować po usunięciu czynnika chelatującego i dodaniu jonów. Jeśli tak to prosiłbym o kontakt.
Źródło: topranking.pl/1819/dlaczego,bialko,sie,nie,scina.php


Temat: Denaturacja
helisa napisał(a) w wiadomości: <88j9q5$hr@korweta.task.gda.pl... No wlasnie a propos denaturacji. Przeczytalam, ze jest to proces odwracalny tylko w nielicznych przypadkach bialek o nieskomplikowanej budowie jak np. rybonukleaza zbudowana ze 124 aminokwasow... Co sprawia, ze bialka o bardziej skomplikowanej budowie nie moga ulec renaturacji? Jaka jest tego przyczyna? Troche czasu zbieralem sie do tej odpowiedzi, mimo ze zagadnienie jest dosyc "proste". Otoz bialka ... ulozeniem przestrzennym bialka, w wyniku czego dochodzi np. do "dodatkowego" pozawijania spirali w rozne takie esy-floresy (przydalby sie wlasciwie rysunek); wystepuja tu zwlaszcza wiazania niekowalencyjne (np. sily van der Waalsa, czy ... oddzialywan drugo-, trzecio- i czwartorzedowych, nie wplywa zas w zaden sposob na strukture pierwszorzedowa. Tak dlugo jak bialka sa nieskomplikowane, mozliwe jest przy pewnych rodzajach denaturacji (np. wysalanie) odtworzenie dosyc prostych...
Źródło: topranking.pl/1815/16,denaturacja.php


Temat: Denaturacja
konformacji bialka jest niemozliwych, ale za to kazdy aminokwas ma pewne kontinuum konformacyjne). Jesli przejscie miedzy nimi zabiera ok 100 fs, to odnalezienie konformacji minimalnej moze zabrac do 10^27 lat. Fajnie, co? Ponadto w rzeczywistosci bywa tak, ze roznice energetyczne miedzy odleglymi konformacjami sa znikome, ponizej bariery termicznej majacej kilka kJ/mol. W procesie renaturacji najlatwiej zwija sie struktura drugorzedowa, bo duza role odgrywaja sily miedzy sasiednimi aa. U niezbyt duzych peptydow w czasie 4 ms zwija sie 40% a-helis, po 1 s - wszystkie. Ale i wtedy bialko nie jest natywne - dopiero gdy poszczegolne elementy drugorzedowe i superdrugorzedowe odpowiednio sie ustawia, bialko znajdzie sie w swojej natywnej, i stabilnej, formie (co moze trwac do 10 s) Jesli lancuch jest dlugi, to moze sie zdarzyc, ze sekwencje drugorzedowe beda sie zwijaly inaczej - np helisa zacznie sie za wczesnie lub za pozno itp, co uniemozliwia juz poprawne zlozenie bialka. A nawet wlasciwa struktura II-rzedowa czasem ... II-rzedowe, ale bezladnie i przypadkowo poukladane wg lokalnych minimow energetycznych. Jest to etap posredni w denaturacji, i niestety koncowy przy renaturacji (o ile bialko nie zlepi sie w ogole w nierozpuszczalne agregaty). Przyroda radzi z tym sobie fantastycznie, dzieki zaangazowaniu calego szeregu bialek, asystujacych przy syntezie nowego peptydu i zapobiegajacych niewlasciwym ulozeniom, enzymom ustawiajacym mostki siarczkowe, obrobce po- i wspoltranslacyjnej. Dzieki czemu nie trzeba czekac tych 10^27 lat na czasteczke, a nad foldingiem bialek i przewidywaniem struktur ciagle lamia sobie zeby powazni uczeni ;) Ale to juz zupelnie nie moja dzialka, moze ktos ... "Wstep do inzynierii bialek" prof Wawrzynow.
Źródło: topranking.pl/1815/16,denaturacja.php


Temat: Teoria ewolucji
... a nie tzw.białko :) Z drugiej strony protein folding and refolding to nie sa 'najnowsze badania' tylko nawet pobieznie patrzac na google scholar znajdujesz papiery z poczatku lat 90tych. Czyli jednak...
Źródło: topranking.pl/1815/teoria,ewolucji.php


Temat: Teoria ewolucji
jest procesem nieodwracalnym | atymczasem nowsze badania mówią np. o renaturacji białka czyli o | przywracaniu II- i III-rzędowej budowy prostych białek, poprzez | powolne powracanie do warunków przed denaturacją ) ... nie ulega renaturyzacji. ??? Albumina bialka kurzego ma strukture 4 rzedowa??? za The Complete Amino-Acid Sequence of Hen Ovalbumin AD NISBET, RH SAUNDRY, AJG MOIR, LA FOTHERGIL "Ovalbumin is a monomer ... subunits in this context, which function as part of the larger assembly or protein complex." ===JAJO NA TWARZY #1 ??? Ciezka denaturacja bialek to rozbicie struktury 4 rzedowej???  * In quaternary ... białkiem jest żółtko a nie tzw.białko :) Twoje zapewnienia "cenie" sobie wrecz niezwykle: http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_white#Composition ===JAJO NA TWARZY #3 | Z drugiej strony protein folding and refolding to nie sa 'najnowsze |...
Źródło: topranking.pl/1815/teoria,ewolucji.php